Sneh zasypal aj lyžiarske stredisko na Strednici

26.03.2009 Poprad

Ždiar 26. marca (TASR) - Vytrvalé niekoľkodňové sneženie, ktoré ustalo až v stredu 25. marca popoludní, spôsobilo v Ždiari nemalé problémy predovšetkým v doprave.
Pod snehom skončili aj turnikety v lyžiarskom stredisku Ski centrum Strednica. \"Museli sme ich doslova hľadať v snehu, ktorý vietor navial aj pred reštauráciu, kde siahal až po výšku dverí. Dnes a v piatok (27.3. ) chceme odpratať sneh a upraviť svahy tak, aby sa v sobotu mohlo opäť lyžovať, \" povedal pre TASR konateľ spoločnosti Marián Bekeš. Dodal, že situácia v Ždiari sa postupne stabilizovala. Snežiť prestalo v stredu asi o 15. hodine, takže od popoludnia do dnešného rána boli v plnej permanencii všetky dostupné mechanizmy. Cestári nasadili na štátnu cestu aj snehovú frézu. Aj v obci sú už všetky komunikácie prejazdné.
Podľa Bekeša možno hovoriť o rekordnom množstve snehu. \"Za 48 hodín vzrástla snehová pokrývka asi o meter. Výdatné sneženie sme zaznamenali na prahu jari aj pred šiestimi či siedmimi rokmi, ale vtedy pripadlo oveľa menej snehu, možno 30 až 40 cm. \"
Obyvatelia Ždiaru sa teraz obávajú, že pri rýchlom topení snehu reálne hrozia záplavy. \"Aj hore v Belianskych Tatrách je množstvo snehu a pri prudkom oteplení by mohol miestny potok spôsobiť problémy najmä v dolnej časti obce, \" dodal Bekeš.
 

Vyberte región